Skip to main content

Als je de beruchte blauwe envelop hebt ontvangen, ben je verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Maar ook als je geen bericht van de Belastingdienst hebt ontvangen, kan die verplichting er zijn.

De fiscus weet – soms – niet alles. Bijvoorbeeld hoeveel spaargeld of beleggingen je hebt, zeker als dat via buitenlandse aanbieders gaat. Zodra je daar € 49 of meer belasting over moet betalen, ben je alsnog verplicht om aangifte te doen. Ook als je daarvoor geen oproep hebt ontvangen.

Heb je meer dan één baan? Ook dan is de kans groot dat je extra belasting moet betalen. Zeker als je werkgever geen loonheffingskorting heeft ingehouden, terwijl dat eigenlijk wel had gemoeten.

Proefberekening

Wil je testen of dat het geval is? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst en vul de aangifte in. Zolang je niet op de knop ‘versturen’ drukt, doe je geen aangifte.

Geld terug

Veel leuker is het natuurlijk als je geld kunt terugkrijgen. Sommige kosten mag je aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Denk bijvoorbeeld aan giften voor goede doelen of bijzondere ziektekosten.

Je kunt ook geld terugkrijgen als je werkgever loonheffing heeft ingehouden, terwijl je te weinig verdient om dat te moeten afdragen. Houd er wel rekening mee dat er een drempelbedrag kan zijn. Meer hierover lees je hier.

Uitstel

Als je dit jaar aangifte doet, moet het ingevulde formulier vóór 1 mei 2023 bij de Belastingdienst zijn. Ben je bang dat je dat niet redt? Dan kun je bijna altijd uitstel krijgen tot 1 september 2023. Vraag dit zo snel mogelijk aan via de website van de Belastingdienst of bel met 0800 – 0543. Binnen drie weken krijg je dan een brief met de beslissing.

Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op. Ik kan je precies vertellen welke mogelijkheden je hebt.

Neem contact op