Skip to main content

De prijsdaling op de woningmarkt is een feit: in het laatste kwartaal van 2022 is een gemiddeld huis minder waard geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster is het voor het eerst in negen jaar dat dit is gebeurd. 

Uit de cijfers blijkt dat het gaat om een waardevermindering van 2,4% ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Toch waren huizen nog altijd 5,1% duurder dan in het laatste kwartaal van 2021. Eind 2022 kostte een huis gemiddeld € 415.546.

Verschil

Volgens eerdere berichten van makelaarsvereniging NVM zouden huizen ten opzichte van een jaar geleden juist 6,4% goedkoper zijn geworden. Dat is een flink verschil vergeleken met de conclusie van het CBS en het Kadaster.

De cijfers van de NVM zijn echter alleen gebaseerd op de koopovereenkomsten van NVM-makelaars. Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland. Ze maken daarvoor gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Alle woningtypen

De prijsdaling geldt voor alle woningtypen. De prijzen van appartementen daalden met 3,8% procent het sterkst. De prijsdaling van vrijstaande huizen was met 1,8% het kleinst. Landelijk gezien zijn er wel meer woningen verkocht dan een kwartaal eerder.

Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op. Ik kan je precies vertellen welke mogelijkheden je hebt.

Neem contact op