Skip to main content

Goed nieuws voor iedereen die het liefst een energiecontract voor langere tijd afsluit. Steeds meer energiebedrijven bieden namelijk weer contracten aan voor een half jaar of langer. Is het slim om nu al zo’n contract af te sluiten of kun je beter nog even wachten?

Veel consumenten willen graag een vast energiecontract. Het grote voordeel is dat je dan precies weet waar je financieel aan toe bent. Ook als de prijs van gas of elektriciteit opeens flink omhoog gaat.

Marktprijs

Door de energiecrisis waren er in de loop van vorig jaar steeds minder energiebedrijven die zulke contracten aanboden. En omdat veel energiecontracten van één, drie of vijf jaar in 2022 afliepen, waren veel consumenten gedwongen om een variabel contract af te sluiten.

Als je een variabel contract hebt, betaal je de marktprijs voor energie. Gaat die omlaag, dan is de rekening lager. Maar als de inkoopprijs stijgt, ben je duurder uit. Zolang de schommelingen klein zijn, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar als energie drie of vier keer zo duur wordt, is dat een flinke kostenpost.

Rust keert terug

Mede door de zachte winter is de gasvoorraad van Nederland groot. Daardoor is de rust op de energiemarkt enigszins teruggekeerd. Veel tarieven zijn inmiddels gedaald tot rond of zelfs onder de prijzen van het prijsplafond.

Meerdere energiebedrijven durven het daardoor aan om contracten aan te bieden met een looptijd van een half jaar of een jaar. Vanaf 1 juni moet dat gelden voor (bijna) alle aanbieders en komen er waarschijnlijk ook weer meerjarencontracten.

Boeteregeling verandert

De grote vraag is of je je nu al moet vastleggen of nog even geduld moet hebben. Hoewel de verwachtingen zijn dat de prijs voor energie nog verder daalt, is er voor zekerheidszoekers een belangrijk argument om nu al een contract voor langere termijn af te sluiten.

Dat heeft te maken met de boeteregeling. Als je een jaarcontract openbreekt dat je vóór 1 juni 2023 afsluit, kost je dat een eenmalige boete van € 50 voor gas en een eenmalige boete van € 50 voor elektriciteit. Heb je een contract voor een langere periode? Dan is die boete maximaal € 125 per energiesoort.

Financiële rust

Voor contracten die na 1 juni 2023 worden afgesloten, mag het energiebedrijf de feitelijke kosten in rekening brengen. Daardoor kun je een stuk duurder uit zijn als je in de loop van 2023 of 2024 wilt switchen.

De vraag is of je bereid bent dat risico te lopen of niet. Sluit je nu een jaarcontract en besluit je later om toch over te stappen, dan kost het je hooguit € 100. Dat is nog altijd een aanzienlijk bedrag, maar veel zekerheidszoekers zullen de gok graag nemen in ruil voor financiële rust.

Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op. Ik kan je precies vertellen welke mogelijkheden je hebt.

Neem contact op